Jak přistupovat ke vlastním penězům?

4/5 - (1 vote)

Jak přistupovat ke vlastním penězům? Tato otázka netrápí jen nás, ale ptali se ji i naši předkové. Pokud se chcete dozvědět, podle jakých pravidel hospodařili naši prarodiče, čtěte dál. Pravidla našich prarodičů můžeme totiž využít i dnes.

Žijeme v konzumní společnosti. Zatoužíme po pěkném televizoru, počítači, telefonu, novém autě nebo jakémkoliv jiném výrobku, není problém koupit si jej.

Nemáme hotovost? Ani to není problém. Vezmeme si úvěr, nebo využijeme nabídku splátkových společností. Nevadí nám, že zboží proplatíme.

Dobře si zvažte, zda věc kupovanou na úvěr i skutečně potřebujete. Teprve potom kontrolujte možnost načerpat úvěr, případně využít splátkový prodej. Pokud nechcete přicházet dobrovolně o peníze, naučte se nejprve přemýšlet a pak utrácet. Naši prarodiče se řídili pravidlem:

Přikrývej se takovou peřinou, na jakou máš

Vždy, když dostanete výplatu nebo neočekávaný příjem, snažte se nejprve zaplatit sobě. Snažte se vždy odložit si alespoň deset procent na horší časy. Možná se Vám bude zdát odkládána suma peněz nízká.

Ale víte jakou hodnotu bude pro Vás mít v dobách, kdy přijdete o příjem? Placení sobě má skutečně smysl. Vytvoříte si rezervu na neočekávané situace, které život často přináší. Naši prarodiče se řídili heslem

Mysli na zadní vrátka

I Vy patříte do kategorie lidí, kteří utratí všechno, co měsíčně vydělají? Případně dokážete utratit i více? Utrácíte peníze, které jste ještě nevydělali? Zastavte to. Zamyslete se, kam odcházejí Vaše peníze. Proč nedokážete vyžít z příjmu. Najděte mezery přes které Vás opouštějí Vaše peníze.

Na chvilku si sedněte, vezměte si pero a papír, sepište si Vaše výdaje. Sestavte si plán hospodaření, sestavte si vlastní rozpočet. Investovaný čas a energie se Vám vrátí v podobě ušetřených peněz. Naši prarodiče hospodařily podle pravidla:

Nemínaj dnes to, co vyděláš zítra

Finanční gramotnostŽivot na úvěr
Comments (0)
Add Comment